Poradnik VAT nr 4 (580) z dnia 20.02.2023
Właściwa stawka VAT dla tortów sprzedawanych na wynos
Rozpocząłem działalność gospodarczą polegającą na prowadzeniu kawiarni i jestem czynnym podatnikiem VAT. Produkuję i sprzedaję m.in. torty na wynos dla klientów detalicznych. Jaką stawkę VAT powinienem zastosować przy tego rodzaju transakcjach?
Na podstawie art. 41 ust. 12f ustawy o VAT 8% stawkę VAT stosuje się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:
- napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;
- towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;
- posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy.
Na temat właściwej stawki VAT w przypadku sprzedaży na wynos tortów pochodzących z własnej produkcji wypowiedział się Dyrektor KIS w wiążącej informacji stawkowej z dnia 9 maja 2022 r., nr 0112-KDSL1-1.440.15.2022.4.ASK.
Wynika z niej, że podatnik produkuje i sprzedaje torty w kawiarnio-cukiernio-lodziarni, w której dostępne są stoliki i krzesła. Jednak klienci, którzy dokonali takiego zakupu nie korzystają z infrastruktury lokalu. Sprzedawca ogranicza się jedynie do wydania tortu z lady, zapakowania w opakowanie jednorazowe (kartonik) i skasowania należności (sprzedaż tortu ewidencjonowana jest na kasie fiskalnej).
W pierwszej kolejności organ podatkowy wyjaśnił, że: "(...) ustalenie, czy świadczenie należy zakwalifikować jako dostawę towarów, czy jako świadczenie usług, wymaga wzięcia pod uwagę wszelkich okoliczności, w jakich następuje transakcja, w celu określenia jej elementów charakterystycznych i dominujących. Element dominujący określa się z punktu widzenia przeciętnego konsumenta oraz z uwzględnieniem - w ramach całościowej oceny - wagi jakościowej (a nie tylko ilościowej) elementów świadczenia usług w stosunku do elementów dostawy towarów (...).
Ustalenie, z jaką kategorią świadczenia gastronomicznego mamy do czynienia, zależy od wielu zmiennych. Nie jest nią jedynie wola konsumenta skorzystania z infrastruktury lokalu, ale całokształt »otoczenia«, okoliczności towarzyszących danemu świadczeniu (podkreślenie redakcji) (...)".
W powyższej sprawie organ podatkowy stwierdził, że dostawie produktu (tortu) nie towarzyszą usługi przesądzające o tym, że jest to usługa restauracyjna. We wniosku nie wskazano bowiem, aby w tej konkretnej sprawie występowały usługi charakterystyczne dla działalności restauracyjnej, takie jak m.in.: udostępnianie odpowiedniej infrastruktury (np. mebli, krzeseł), zapewnienie naczyń, nakrywanie do stołu, podawanie produktów do stołu przez personel, sprzątanie po konsumpcji, które w takiej sytuacji miałyby przeważające znaczenie. Infrastruktura materialna i ludzka jaka towarzyszy wydawaniu przedmiotowego tortu nie przemawia za tym by uznać świadczenie, które jest przedmiotem niniejszej sprawy, za usługę restauracyjną.
Z uwagi na powyższe Dyrektor KIS uznał, że dla celów stosowania podatku VAT sprzedaż tortu w kawiarnio-cukiernio-lodziarni, na wynos do bezpośredniego spożycia, będącego przedmiotem wniosku, to dostawa towaru. Jednocześnie wskazał, że: "(...) w celu zaklasyfikowania środka spożywczego do działu 56 PKWiU 2015 konieczne jest zidentyfikowanie takich czynności podatnika, które składają się na przygotowanie i podanie oferowanego posiłku do bezpośredniej i natychmiastowej konsumpcji. Swoistym aspektem kategorii środków spożywczych klasyfikowanych do działu 56 jest to, że są one przygotowane i podane do bezpośredniej i natychmiastowej konsumpcji (co nie oznacza, że musi ona nastąpić zaraz na miejscu zakupu) (podkreślenie redakcji) (...)".
Dyrektor KIS podkreślił, że: "(...) mimo że wydaniu produktu towarzyszy szereg czynności o charakterze usługowym, to nie mają one jednak charakteru przeważającego nad dostawą towaru. Tego rodzaju czynności najtrafniej można nazwać »usługami wspomagającymi«, które ze względu na swój charakter nie dominują nad dostawą towaru (...)".
Ostatecznie zdaniem organu podatkowego:
"(...) dostawę wyżej opisanego towaru spożywczego, któremu towarzyszą wyłącznie usługi wspomagające jego dostawę, należy uznać za dostawę towaru sklasyfikowaną do PKWiU 56 »Usługi związane z wyżywieniem«, przy czym -przyporządkowanie danego towaru spożywczego do ww. grupowania PKWiU 56 nie zmienia charakteru tego świadczenia jako towaru w świetle ustawy (...).
(...) dostawa towaru - tortu bezowego z kremem i świeżymi truskawkami, w okolicznościach opisanych przez Wnioskodawcę we wniosku - jest klasyfikowana do działu PKWiU 56 - Usługi związane z wyżywieniem, przy czym nie jest objęta wyłączeniami, o których mowa w art. 41 ust. 12f ustawy, dlatego też podlega opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8% (podkreślenie redakcji) (...)".
Reasumując
Uwzględniając stanowisko organów podatkowych, sprzedaż w kawiarni tortów pochodzących z własnej produkcji, na wynos do bezpośredniego spożycia, to dostawa towarów podlegająca opodatkowaniu stawką 8%. |
www.StawkiVAT.pl:
Więcej na stronie www.PodatekVAT.pl - sprawdź! | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Gofin podpowiada
Kompleksowe opracowania tematyczne
Kalkulatory
Narzędzia księgowego i kadrowego
Przepisy prawne
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
Forum - Podatek VAT
Forum aktywnych księgowych
|