Gazeta Podatkowa nr 58 (2141) z dnia 18.07.2024
Stawka VAT przy sprzedaży dań na wynos
Naczelny Sąd Administracyjny w dniu 24 czerwca 2024 r. podjął uchwałę I FPS 1/24 w siedmioosobowym składzie na temat zastosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży posiłków i dań w systemach, takich jak np. "drive in", "walk through", "in-store" oraz "food court". Sprawa dotyczyła stanu prawnego od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r.
Do NSA trafiła skarga kasacyjna organu podatkowego na wyroki WSA w Poznaniu z dnia 5 maja 2023 r., sygn. akt I SA/Po 82/23 oraz sygn. akt I SA/Po 222/23, w których WSA przyznał rację podatnikowi odnośnie zastosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży produktów w systemach "drive in", "walk through", "in-store" oraz "z food court" w tej części, w której sprzedaż ta była realizowana "na wynos".
Z uwagi na powstałe wątpliwości interpretacyjne NSA postanowił wystąpić z zapytaniem do rozszerzonego składu NSA czy w stanie faktycznym i prawnym od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r. czynność dostawy posiłków i dań realizowana przez podatnika w systemach, takich jak np. "drive in", "walk through", "in-store" oraz "food court" (w tej części, w której sprzedaż była realizowana "na wynos") winna być opodatkowana 8% stawką VAT. W sytuacji gdy odpowiedź na to pytanie byłaby negatywna, to czy dostawy tych posiłków i dań można zaliczyć do kategorii PKWiU 10.85 i w konsekwencji zastosować do nich obniżoną stawkę 5%, na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z poz.28 załącznika nr 10 do tej ustawy, pomimo że jest ona powiązana z klasą PKD 10.85, która obejmuje produkcję gotowych posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników, które są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, oraz że podklasa ta nie obejmuje przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56?
NSA w siedmioosobowym składzie, udzielając odpowiedzi na powyższe pytania, podjął uchwałę, że w stanie faktycznym i prawnym od 24 czerwca 2016 r. do 30 czerwca 2020 r. czynność dostawy posiłków i dań realizowana przez podatnika w systemach, takich jak np. "drive in", "walk through", "in-store" oraz "food court" (w tej części, w której sprzedaż była realizowana "na wynos") winna być opodatkowana obniżoną stawką 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do tej ustawy.
www.StawkiVAT.pl:
Więcej na stronie www.PodatekVAT.pl - sprawdź! | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Gofin podpowiada
Kompleksowe opracowania tematyczne
Kalkulatory
Narzędzia księgowego i kadrowego
Przepisy prawne
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
Forum - Podatek VAT
Forum aktywnych księgowych
|